Úvod - Historie - Znak města - Zajímavosti - Vývoj obyvatelstva - Zdroje a odkazy

Požár ve Křtinách 26. května 1844
Požár, který zachvátil postupně také střechu kostela Jména Panny Marie ve Křtinách vypukl 26. května 1844 v domě číslo 25 kováře Jiljího Mosera, který se nacházel na návsi. Ke kravám také ještě chodila vypomáhat svobodná třicetiletá nádenice Mariána Ťoupková. Celý den bylo velmi nevlídné počasí. Ta se k večeru vydala do stáje k večernímu dojení. Svíčku postavila na žleb. Když dodojila, zapomněla svíčku na místě, kde ji položila. Kolem půlnoci však svíčka dohořívala a v tu chvíli poprvé se plameny dotkly slaměné podestýlky.
V mžiku byla stáj v plamenech a došková střecha taktéž. Odtud se plameny přeskočily na stavení číslo 25. Mnoho přítomných, především pak i poutníků pomáhali při hašení a taky snaze uchránit sousední dům číslo 26. Díky tomuto úsilí se plameny na vedlejší dům opravdu nerozšířily.
Avšak díky silnému větru, odlétl od hořících domů jedna z jisker a vlétla na střechu kostelní kaple svaté Anny kde vypukl požár nanovo. I přes velkou snahu všech se oheň rozšířil na střechu nad hlavní lodí kostela. Oheň strávil celou kopuli, dřevěné konstrukce věže, včetně vzácných středověkých zvonů a hodinového stroje, střechy kůrů, střechu oratoře a školy. Poutníci, kteří byli nápomocni se snažili zachránit zařízení kostela. Oheň se nakonec podařilo zastavit.
I přestože již počaly doutnat střechy ambitů, hasičům z Rájce a Blanska, kteří v tu chvíli dorazili, se podařilo dalšího řádění ohně již potlačit. A tak byly zachovány alespoň tyto.

Zdroje:
ŠVENDA, Petr. 1844. Křtinský zpravodaj, 2, 2014, s. 29–33.

 

Poslední aktualizace 02. února 2024 - Mapa webu - Návštěvní kniha - adamovaokoli@email.cz.
Tento web, jehož autorem je Lukáš Malý, podléhá licenci CC BY-SA 3.0.

TOPlist